Micropan za živinarstvo

EUROVIX je kompanija koja primenjuje biotehnologiju u zaštiti životne okoline i poboljšanju mikroklime i higijenskih uslova na farmi. EUROVIX S.r.l. (Italija) je razvio liniju inovativnih enzimsko-bakterijskih proizvoda posebno namenjenih živinarskim farmama. Zahvaljujući istraživanjima u sopstvenim laboratorijama i saradnji sa nezavisnim naučnim institucijama, EUROVIX je u mogućnosti da ponudi preparate na bazi odabranih enzima i mikroorganizama radi efikasnog tretmana organskih nečistoća.

Organske nečistoće u objektima gde borave životinje (izmet, ostaci hrane) štetno utiču na kvalitet vazduha i stoga povećavaju verovatnoću nastanka bolesti. Enzimsko-bakterijski proizvodi MICROPAN® vam pomažu u održavanju dobre mikroklime i poboljšanju higijenskih uslova.

Koristi kod primene:

 • značajno smanjenje amonijaka i neprijatnih mirisa
 • eliminacija ili znatno smanjenje broja patogenih bakterija u okruženju
 • suvlja prostirka , bezbednije i zdravije okruženje za životinje i ljude.
 • smanjenje fizičkog rada i količine prostirke ( prostirke se ređe menjaju, tehnološke površine nije potrebno čistiti u takvoj meri kao pre).
 • povećavanje kvaliteta đubriva za agronomsku primenu

Karakteristike proizvoda:

 • MICROPAN proizvodi su mešavina odabrnih enzima i mikroorganizama koji mogu da deluju u aerobnim uslovima.
 • MICROPAN proizvodi nisu otrovni za životinje i ljude i nisu korozivni (Primena se vrši u prisustvu životinja). Nemaju kontraindikacije i ne traže nikakvu posebnu zaštitu kod primene. Ne sadrže GMO.
 • MICROPAN proizvodi su aktivni u širokom opsegu temperature i pH vrednosti. Mogu da deluju čak i pri veoma niskoj koncentraciji kiseonika.
 • Primenjene doze se smanjuju posle izvesnog vremena, dok se efikasnost povećava, između ostalog i zbog eksponencijalnog razmnožavanja mikroorganizama. I posle čišćenja prostorija proizvod ostaje aktivan na površinama i deluje zaštitno.

Micropan® Simplex prah za prostirku i podove
Micropan® Soluzione tečnost za higijensko tretiranje sveukupnog prostora aerosolizacijom

Poboljšanje mikroklime i higijenskih uslova

TRETMAN PROSTIRKE u živinarskim objektima

Micropan® Simplex (prah)

MICROPAN Simplex sadrži aktivne mikroorganizme i enzime za deodorizaciju i sanitaciju prostirke i izmeta u živinarstvu. Micropan proizvodi pospešuju proces biodegradacije otpadne organske mase (urin, izmet) u živinarstvu koja se javlja u podnom ili kavezinom sistemu i na svim tehnološkim površinama. Smanjuje smrad i koncentraciju bakterija u okruženju, i izdvajanje amonijaka i metana. Brza razgradnja organskih materija i njihova mineralizacija ne dopušta stvaranje uslova za razvoj patogenih bakterija i mikroorganizama. Primenom MICROPAN preparata omogućava se, u dužem razdoblju, zdrava mikroklima u objektu bez zamene prostirke, a uz istovremenu mineralizaciju se dobija zreo kompost svakih 60-tak dana.

Micropan Simplex se takođe primenjuje za ubrzanje fermentacije organskih substanci, kompostiranje biljnih ostataka iz prerađivačke agroindustrije.

Tretman prostirke sa Micropan Simplex omogućava:

 • Ponovno korišćenje prostirke uz smanjenje količine otpada a time i troškova za uklanjanje
 • Smanjenje emisije štetnih gasova u objektu (amonijak) što poboljšava produktivnost životinja. Širenje neprijatnih mirisa oko farme se značajno redukuje.
 • Poboljšanje sanitarnih uslova u objektu (niže koncentracije Salmonele, Shigele, Coli)
 • Smanjenje prašine u vazduhu
 • Mogućnost korišćenja prostirke kao đubriva

Doziranje i način primene:

Brojleri: Prvi tretman (1 kg/ 100 m2 ) između 7.-10. dana, drugi tretman oko 25.dana

Ćurke i odgoj nosilja: tretirati prostirku (1 kg/ 100 m2 ) prvi tretman između 7.-10, a zatim 40., 70. i 100 dana.

Eksploatacija roditeljskog jata: Treirati prostirku kod useljenja (1 kg/ 100 m2 ), a zatim primenjivati svakih 15 dana 0,5 kg/ 100 m2 . Prevrtati prostirku radi aeracije. Preparat posipati delimično i po ležištima.

Ponovna primena korišćene prostirke:
Kako bi se korišćena prostirka mogla ponovo koristiti postupiti na sledeći način:

 1. Prevrnuti/Izmešati prostirku radi ujednačenja sadržaja vlage
 2. Naneti Micropan Simplex u dozi 1 kg/ 100 m2.
 3. Ponovo izmešati prostirku radi ujednačavanja (može ostati u gomili)
 4. Nakon 5-10 dana odmora ponoviti postupke pod b) i c)
 5. Rasporediti prostirku po objektu i pokriti sa 2-3 cm nove prostirke

Kompostiranje organskog otpada

Uniformno rasporediti 1 kg Micropan Simplex na 1-2 tone biomase i prevrnuti gomilu svakih 15-30 dana.

Micropan® Soluzione (tečnost)

Higijenski tretman prebivališnih prostorija postupkom aerosolizacije.

MICROPAN Soluzione je biološki aktivator razgradnje organskog otpada. Sadrži odabrane mikroorganizme, enzime, esencijalna ulja, glukozu i fiziološki rastvor. Zajedničkim dejstvom bakterije i enzimi vrše razgradnju organskih ostataka u objektu (izmeta, mokraće, hrane), što doprinosi sanitaciji celog okruženja i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Tečni rastvor MICROPAN Soluzione se nanosi u obliku veoma fino raspršene magle nekoliko puta dnevno u određenim vremenskim intervalima. MICROPAN Soluzione svojim delovanjem odstranjuje i sprečava nastajanje smrada i eliminiše ili znatno smanjuje broj prisutnih mikroorganizama u vazduhu kao što su gljivice, plesni i bakterije. Aerosolizacija se posebno primenjuje za preventivu respiratornih oboljenja.

Naročito tokom toplih dana kada je potrebno hladiti prostorije, koncentracija preparata se smanjuje uz produženje vremena raspršivanja. Time se u mikroklimu uvodi veća količina vlage koja pak odvodi višak toplote stvarajući prijatnije uslove na farmi.

Doziranje i način primene:

Preporučeno doziranje je 1 lit / 100 m2 u turnusu nanošenjem u obliku rastvora. Rastvoriti proizvod u mlakoj vodi u koncentraciji 1-5% (10 – 50 ml u 1 litri vode) i rastvorom prskati nedeljno po podu, zidovima i drugim površinama sa običnom prskalicom ili atomizerom. U slučaju izrazito loše mikroklime (amonijak, smrad) rastvoriti 5 -10% proizvoda i vršiti češća prskanja (svakodnevno).

Prskanje se vrši i u prisustvu životinja bez ikakve opasnosti po zdravlje životinja i ljudi.

download Sačuvajte brošuru u PDF formatu.

Imate Dodatna Pitanja?

Kontaktirajte Nas